Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nopal fügekaktusz a jó vérképért

A mexikói csodanövény segít csökkenteni a koleszterin-, a triglicerid- és a vércukorszintet.

Korábban beszámoltunk már a mexikói Nopal fügekaktusz testsúlyra és cellulitiszre gyakorolt kiváló hatásáról. Mostani cikkünkből megismerheted a „sivatag ajándékának” is nevezett növény további tulajdonságait, melynek szervezetünkre gyakorolt jótékony hatását számos klinikai tanulmány igazolja.

 

Ez a különleges mexikói fügekaktusz már az őslakosok körében is nagyon népszerű gyógynövény volt. Az indiánok szíverősítő szerként és tüdőgyulladásos tünetekre használták, de hittek abban is, hogy megkönnyíti a gyerekszülést. Tüskéit az akupunktúrához hasonlítható kezelésre használták.

 

nopal1.jpg

 

Élelmiszerként a mexikóiak hasznosították először. Salátaként vagy levesbe, esetleg grillezve egyaránt nagyon finom ételek készíthetők belőle. Gyakran "a sivatag kincse" jelzővel illetik, nem is annyira a növény szépsége, mint az ember szervezetére kifejtett pozitív hatása miatt.

 

Összehasonlítva az európai szokásokkal felhasználási formáját és fogyasztási gyakoriságát leginkább a sárgarépával vagy a burgonyával hasonlítható össze. A Nopalt fogyasztják főzve, sütve, grillezve, de nyersen is saláta formájában. A Nopalból ital is készül, sőt az alkoholtartalmú koktélokhoz is hozzáadják.

 

De a közönséges sárgarépával vagy burgonyával összehasonlítva, melyek köztudottan igen gazdagok tápanyagokban, a Nopal valóságos kincsesbánya. Ezen felül még a fügekaktuszban megtalálható egyéb anyagok, aminosavak, növényi rostok, vitaminok és ásványi anyagok sokoldalú hatásúak, messze lekörözve ezzel népszerű zöldségeink hasonló tulajdonságait.

 

Mit tartalmaz a Nopal fügekaktusz?

Összetevőinek köszönhetően számos jótékony hatása van, így alkalmazása napjainkban is egyre elterjedtebb. A növény gazdagon tartalmaz vízben oldódó és oldhatatlan élelmi rostokat. Gazdag ugyanakkor vitaminokban (A-, C-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-vitamin), bioflavonoidokban, valamint ásványi anyagokban (kalcium, kálium, vas), melyek elősegítik a normál élettani folyamatok egészséges lefolyását.

 

Erős antioxidáns, tartalmazza az összes, köztük a nyolc esszenciális aminosavat.

 

Jótékony hatásai

A Nopal fogyasztása segíthet az olyan civilizációs megbetegedések megelőzésében, ahol lényeges szerepet játszik a magas koleszterin-, triglicerid- vagy vércukorszint.

 

  • nopal4.jpgSzabályozza a vércukor szintet, csökkenti a koleszterin- és a triglicerid szintet.
  • Hatékony testsúlyszabályozó, csökkenti az étvágyat, növeli a jólakottság-érzetet.
  • Szabályozza a gyomor- és bélműködést, javítja az emésztést.
  • Tisztítja a vastagbelet, székletlazító.
  • Segíti a májfunkciókat.
  • Jól kiegészíti a vegetáriánus étrendet,
  • A szövetek folyadék-visszatartásának csökkentésével támogatja a vese méregtelenítő funkcióját.
  • Segíti a kötőszöveti méregtelenítést, csökkenti a celulitisz mértékét.

 

 

A szénhidrát-anyagcserére gyakorolt kedvező hatása miatt cukorbetegségben szenvedők(!) számára fogyasztása különösen ajánlott, természetesen a megfelelő mennyiségű króm és cink fogyasztása mellett. A Nopal stabilizálja és szabályozza a vércukor szintet (glikémia), fokozza a periferiális szövetek inzulinérzékenységét. Ennek következtében pedig ösztönzi a glükóz sejtekbe kerülését, ahol így végre energia tud keletkezni belőlük.

 

A Nopal növényi rostjainak és nyákjának köszönhetően a túlzott mértékben termelődő gyomorsav szabályozódik és csökken. Ez óvja a gyomor-bélrendszer nyálkahártyáját, megakadályozza a túlsavasodást és fekélyek kialakulását, egyben elősegítik a "bélbarát baktériumok" tevékenységét.

 

Ezt a Nopal által nyújtott pH kiegyenlítő (puffer) és bevonatképző hatást vizsgálták a túlzottan fűszeres ételek, nagy mennyiségű alkohol, aszpirin és egyéb gyógyszerek fogyasztása során esetlegesen fellépő károsodások elleni védelem szempontjából.

 

Klinikai adatok tanúsítják, hogy a Nopal fügekaktusz a bélrendszeri gyulladások nyugtatásával és csökkentésével a már kialakult gyomorfekély gyógyulását is serkenti.

 

A Nopal természetesen magas kalcium tartalma segít csökkenteni a bélrák kockázatát. Tisztítja a vastagbelet is, így a belekre és bélműködésre gyakorolt pozitív hatása révén az immunrendszer is hatékonyabban képes működni.

 

Cikk megjelent: http://www.almamag.hu/eletmod/a-csodalatos-nopal-fugekaktusz/