Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fényhiány okozta depresszió (SAD) kezelése

 

sad.jpg

fényhiány okozta mentális betegségek egyre inkább megkeserítik a XXI. századi ember életét.

Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a téli hónapokban évről évre emelkedik a fényhiány okozta depressziós megbetegedések (SAD) száma.

A napfényhez hasonló fénnyel történő sugárzás rendelkezik mind a hőérzékelő (termoszenzoros), mind pedig fényérzékelő (optoszenzoros) hatásokkal. A termoszenzoros hatások az irhában található szabad végű idegek hőérzékelő képességének tulajdoníthatóak. Ezek a hőérzékelők lehetővé teszik például még egy vak ember számára is, hogy “érezze” a nap sugárzását a bőrön keresztül. Ugyanakkor a fényt az emberi szemben található fotoreceptorok érzékelik, amelyek nem csak a látást teszik lehetővé, hanem más fontos feladatokat is betöltenek az emberi szervezetben az ún. élettani napszaki vagy cirkadián ritmusban.

A természetes napfény tartós hiánya például a téli időszakban felboríthatja a cirkadián ritmust. A tobozmirigy ilyenkor túlzott mennyiségű melatonint juttat a véráramba, krónikus fáradtságot, levertséget, rossz hangulatot, szezonális depressziót okoz.

Az ilyen időszakokban alkalmazott rendszeres polarizáltfény-terápia alapvetően pozitív hatással bír az emberi szervezetre, segítve a szezonális depressziós megbetegedések gyógyítását.

 

Tel.: +36/70 246-16-04    Állandó helyszínek: Győr - Sopron - Nyíregyháza