Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Stressz - szorongás oldás

Gyakorta ingerlékeny? Feszült? 

Úgy érzi csökkent a tűrőképessége az utóbbi időben?

A MEGOLDÁS: POLARISOL

 

Mit nevezünk stressznek?

o6o22v0-small.jpg

A stressz eredetileg a szervezetnek az ingerekre adott nem specifikus válaszát jelölő orvosi szakkifejezés volt. Mai értelmében azonban jelentése nagyjából „folyamatos feszültség” vagy „tartós idegesség”, mely rendszerint egy vagy több állandó negatív ingerre adott tartós válaszreakció a szervezet részéről. Azonban a tartósan fennálló stressz akár komoly egészségkárosodást eredményezhet, mivel gyengíti a szervezet ellenálló képességét.

A stresszre adott első, természetes és egészséges reakció során szervezetünk vészreakciót indít el. Ez a Selye által alkotott modell. Stressz hatására, agyunk, egy jelet küld a mellékveséknek, hogy termeljenek kortizolt és adrenalint. Ezek hatására olyan élettani változások következnek be, amelyek hirtelen energiát és erőt adnak a szervezetnek ahhoz, hogy a veszéllyel szembenézzen.

Tehát a stressz, egyfajta válasza a testnek, minden olyan jelre, ami az egyensúlyt felborítja. (hatására pl.:emelkedik a vérnyomás, felesleges hormonok szabadulnak fel, nő a légzésszám, megfeszülnek az izmok, erősen izzadni kezd a test, esetleg szívritmuszavar lép fel).

 

Tünetei lehetnek:

  • kimerültség, álmatlanság, figyelemösszpontosítási nehézség
  • idegesség, nyugtalanság vagy rendkívüli ingerlékenység
  • étvágytalanság, émelygés, gyomor- panaszok, hasmenés, székrekedés
  • fejfájás
  • nemi vágy csökkenése
  • düh, elkeseredettség, apátia, borúlátás

 

Miért kell foglalkozni a stresszel?

brain4.jpgA túlzott stressz generálhat eltérést a mentális és fizikai egészségi állapotunkban egyaránt. Ha a stressz hatása elhúzódik, még több egyensúlyzavar jelentkezik szervezetünkben. Testünk saját védelme és öngyógyító funkciója legyengül és nem képes ellátni feladatát.

A problémák akkor keletkeznek, ha a stressz-reakció nemcsak rövid ideig tart. A nagy mennyiségben jelen lévő stresszhormonok miatt idővel a szervezet tápanyag- és energiatartalékai elfogynak, s ez általános kimerültséghez vezet. A kortizol például lelassítja azokat az életműködéseket, amikre egy vészhelyzetben nincs közvetlenül szükségünk, de nagyon fontosak a mindennapi jólétünk fenntartásában. Amennyiben a stressz-hatás nem szűnik meg teljesen a kortizol nevű hormon állandóan termelődik, aminek eredményeképpen számos zavart okozhat.

Megváltoztatja az immunválaszt, nem küld elég fehérvérsejtet a fertőzések helyére, tartalékolja azokat, lassítja az emésztést, csökkenti a reproduktív és kiválasztó szervek működését. Korlátozza a növekedést, a csontokban a kálcium és magnézium raktározását, stb. Mindezek létfontosságú dolgok, ha megfelelően fenn akarjuk tartani egészségünket!

 

Mi a SAD?

fényhiány okozta mentális betegségek egyre jelentősebb mértékben keserítik meg a XXI. századi ember életét. Számos kutatás foglalkozik azzal, hogy a téli hónapokban évről évre emelkedik a fényhiány okozta depressziós megbetegedések (SAD) száma. A természetes napfény korlátozott meglétének tartós fellépése például a téli időszakban felboríthatja a cirkadiánritmust.  A tobozmirigy ilyenkor túlzott mennyiségű melatonint juttat a véráramba, krónikus fáradtságot, levertséget, rossz hangulatot, szezonális depressziót okozva. Ennek azonban nem kell törvényszerűen így lennie, a POLARISOL az ilyen jellegű tünetek és panaszok kezelésének enyhítésre is hasznos lehet.

 

Relaxációs, nyugtató és jótékony hatású élmény.

Az ilyen időszakokban alkalmazott rendszeres polarizáltfény-terápia alapvetően pozitív hatást gyakorol az emberi szervezetre, egyebek közt azzal, hogy enyhíti a szezonális depressziós megbetegedések tüneteit.

 

+36/70 246 16 04
Győr - Sopron - Nyíregyháza