Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A dohányzás hatása az arcbőrre

Minden egyes elszívott cigaretta közelebb visz az öregedéshez, minden slukkal ráncosodik a bőr. A szaknyelvben csak smoker's face-nek nevezik a belső ragyogását elveszített arcot.

article preview

Minden egyes elszívott cigaretta közelebb visz az öregedéshez, minden slukkal ráncosodik a bőr. A szaknyelvben csak smoker's face-nek nevezik a belső ragyogását elveszített arcot. A dohányzás bizony nemcsak a szervezetünket károsítja súlyosan, de a bőrt is öregebbé teszi.


smoker.jpg

 

Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel idősebbnek néznek ki kortársaiknál.

Egy 1985-ben készült tanulmány egy új fogalommal állt elő: Smoker’s face. Ez a fogalom meghatározza a dohányosok arcán lévő bőr állapotát. Egy dohányos arca, akár néhány év cigizés után is ráncos, szikár, szürke lehet.

A dohányzás ugyanazokat a folyamatokat indítja el, illetve gyorsítja fel a szervezetben, amelyek a természetes öregedés során jelentkeznek - csak éppen jóval lassabban. Erős és folyamatos dohányzás hatására a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsulhat, a bőr a sejtképződés lelassulása következtében petyhüdté válik, kiszárad, és nehezebben védi ki a külső káros hatásokat. Mivel nem termel elegendő kollagént, hamarabb is kezd ráncosodni.

 

A dohányzás köztudott és a bőrre nézve legkárosabb mellékhatása a vérerek szűkítése.

A bőr három rétegből épül fel: legfelső a hámréteg, alatta az irha (itt találhatók a sokat emlegetett kollagén és elasztikus rostok), legbelül pedig a bőralja. A külső hámrétegben nincsenek erek, csak a középső réteg hajszálerei táplálják azt, ezek a hajszálerek a belső bőraljában lévő vastagabb erekhez csatlakoznak.

Képzeljük csak el: ha jó a bőr vérellátottsága, akkor a bőrünk kívülről egészségesnek, üdének, élettelinek látszik, könnyen jut oxigénhez, a külső rétegekig is eljutnak a szabadgyökfogó vitaminok, a jótékony ásványi anyagok.

Ha ezek az eleve sem túl vastag hajszálerek még szűkebbek lesznek, annál kisebb lesz az áthaladó vér mennyisége, annál kevesebb friss vér tud eljutni a szövetekhez, így annál több lesz a pangó, bomlástermékekkel telített, vénás vér. Ezzel párhuzamosan a nyirokkeringés is romlik, hiszen ez szoros összeköttetésben áll a vérkeringéssel.

Ehhez hozzájárul még a dohányfüstben levő szén-monoxid, ami kiszorítja az oxigén egy részét a vérből, így a bőrhöz még kevesebb éltető oxigén jut el. Ráadásul a dohányzás romboló hatással van a kötőszövetekre is, aminek következtében a bőr petyhüdtebb lesz. Mindezek a hatások fokozottabban jelennek meg, ha a dohányos bőre UV sugárzásnak van kitéve.

 

smokingjo.jpg

 

Mi a következménye, ha rossz a bőr vérellátottsága?

A bőr dohányzás okozta rossz keringésének legfeltűnőbb következménye a sápadt, fakó, szürkés-sárgás tónusú bőrszín.

Az arc legvékonyabb bőre a szemnél van, így a rossz állapotú érfalak következménye a szem körül kialakuló karikák. A nyirokkeringés lassulása is okozhat pl. a szem alatti területeken nyirokpangást, ami miatt ödéma alakulhat ki, ennek látható jele a táskás szem.

Ráncok. Nem csak a kifejezetten cigarettaráncnak nevezett száj körüli barázdák alakulnak ki, de a bőr általános egészségromlása korai ráncosodáshoz vezet az arc és a test területén egyaránt.

 

A kollagén rostok előállításához a szervezetnek szüksége van a C-vitaminra. A cigarettában lévő káros anyagok megkötik a C-vitamint, így nem jut elég a szervezetnek, ennek következtében a kollagén rostok szintézise csökken. A kollagén rostok víz által duzzadnak, ez a képességük a bőr feszességének megtartásában játszik szerepet. Ha a kollagén rostok száma csökken vagy “hibás” rostok jönnek létre, nem tud a bőr megfelelő mennyiségű vizet megtartani, aminek következtében petyhüdtté, megereszkedetté válik a test teljes területén. Az arc elveszíti kontúrját, így optikailag is öregszik.

A vérerek szűkülése általi rossz keringés a bőr regenerálódási képességének csökkenését is okozza. A hám sérülésénél lassulnak a hámképző folyamatok, a gyógyulási idő elnyúlik és a maradandó hegek kialakulásának valószínűsége megnő.

 

Az aknés (pattanásos), illetve gyulladásra hajlamos érzékeny, rosacheas bőrökre nem csak az aktív, de a passzív dohányzás is rosszul hat. A füst károsanyag tartalma mellett, nehezíti a bőrlégzést, eltömíti a pórusokat. A bőr nem jut elegendő friss oxigénhez se a vérkeringés által, se a bőrlégzés által, így a megtelepedő baktériumok szaporodását a gyengült védgát nem tudja megakadályozni.

A bőrrák kockázatát is növeli a dohányzás. Ezt gondolom nem kell részletezni.

Jó hír azonban, hogy ha abbahagyjuk a dohányzást, a bőr öngyógyító folyamatba kezd. Ha letesszük a cigarettát bőrünk már hat hét után meghálálja, hogy több oxigénhez és antioxidánshoz jut. A rossz hír, hogy minél később szánjuk rá magunkat, annál lassabb lesz a helyreállító munka. 

A Smoking Time Machine alkalmazás segítségével megnézheted milyen lenne a bőröd 10, 20 vagy 30 évnyi dohányzás után. Visszacsatolásként láthatod azt is, hogy mennyivel festene jobban a külsőd ugyanennyi év múlva nemdohányzóként.

 

Cikk megjelent: http://www.almamag.hu/eletmod/a-dohanyzas-hatasa-az-arcborre/