Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A dohányzás kopaszít?

Ha a ráncos bőr még nem volt elég, a dohányzás károsítja a hajat is. Bőrünk után a hajunk az, amit elsőként észlel rajtunk külvilágunk. Hiába veszel méregdrága hajápolási termékeket, ha a pakolás leöblítése után rohansz rágyújtani.

article preview

Ha a ráncos bőr még nem volt elég, a dohányzás károsítja a hajat is. Bőrünk után a hajunk az, amit elsőként észlel rajtunk külvilágunk. Hiába veszel méregdrága hajápolási termékeket, ha a pakolás leöblítése után rohansz rágyújtani.

A Dermatology című tudományos szaklapban nemrégiben arra hívta fel egy tudós a figyelmet, hogy miközben a cigarettának a bőrre gyakorolt, a ráncok kialakulásában szerepet játszó pusztító hatásával már régóta magára vonta a tudományos közösségek figyelmét, a korai kopaszodás és a dohányzás közötti összefüggést csak mostanában kezdték el igazán kutatni. Ez a kapcsolat több tényezőre vezethető vissza.

 

20111010gyogyulje4.jpg

 

Kevesen tudják, hogy a dohányzás - azon kívül, hogy számos klinikai tünetet okoz - rendkívül károsan hat a fejbőrre is, mivel felgyorsítja a bőr szöveteinek korai öregedését, és olyan toxikus anyagokat juttat be a szervezetbe, mint a szén-monoxid és a kadmium. A szervezet öregedésével a hajtüszők is öregszenek. Az öregedés következtében a fejbőrön a csökkenő faggyúmirigy kiválasztás miatt kevesebb zsír termelődik, amitől a haj és a fejbőr szárazzá válik. A szervezetben hiánytünetek léphetnek fel, ennek következtében lelassul a hajszálak növekedése, átmérőjük egyenetlenné válik, a haj egyre jobban hullik, gyengülni, vékonyodni és ritkulni kezd.Mi a haj?

A haj a bőr szerves része. Belőle nő és táplálkozik. A hajszálak gyökere néhány mm-rel a bőr felszíne alá nyúlik, az irha és a bőr alatti kötőszövet határának közelében, egy védőburokban, a hajhagymában végződve. A hajhagymában alul egy kicsi, de nagyon fontos részlet, a papilla található. A papilla az őt ellátó kapillárisokkal, nyirokerekkel és idegekkel együtt központi szerepet játszik a hajszálak életében, növekedésében és minőségük meghatározásában. A haj akkor egészséges, ha a fejbőrben található hajhagymákat tápanyagban gazdag vér táplálja.Hajhullás

Már mindenki tudja, hogy dohányzás hatására az erek összeszűkülnek, a bőr vékony hajszálereiben romlik a véráramlás. Mivel az amúgy sem túl vastag hajszálerek még szűkebbek lesznek kevesebb hasznos tápanyag jut el a hajszálakig, így hullani kezd.
 

Azok a férfiak, akik dohányoznak, kétszer olyan veszélyeztetettek a hajhullásra, mint a nemdohányzók. Ezt 2007-ben tajvani tudósok derítették ki. A kutatás során 740 tajvani férfit vizsgáltak meg, akiknek az átlagéletkora 65 év volt, és mint kiderült, napi 20 vagy több szál cigaretta elszívása hozzájárul a közepes vagy súlyos hajhullás kialakulásához.
 

A tudósok úgy gondolják, hogy a mérgező vegyszerek a cigiben nagy kárt tehetnek a hajtüszők DNS-ében is, a haj újranövekedésében zavarok állnak be, s gyulladási folyamat is keletkezhet. A hajszál élete a papillától függ. Ha a papilla, azaz a hajhagyma központja teljes mértékben károsodik, akkor ezzel megszűnik az új hajszál képzésének lehetősége.
 

A dohányosok hamarabb őszülnek

Mint minden szövet, a haj is öregszik. A kor meglátszik rajta is, deresedik, őszül, töredezetté válik, elvékonyodik. A haj és a bőrünk öregedése megállíthatatlan folyamat, viszont arra, hogy az öregedés mikor kezdődik el és milyen ütemben halad hatással lehetünk.


ageing.jpg

 

Tudósok Angliában nemrég kimutatták, hogy a dohányosok haja minden korosztályban négyszer olyan valószínűséggel őszül, mint a nem dohányosoké.
 

A bőrkárosodásban és az öregedésben fő szerep jut a szabadgyököknek, melyek tönkreteszik a sejtfalat. A szabad gyökök a sejtanyagcsere természetes termékei, melyek rendkívül reaktív és toxikus molekulák. A szabadgyökök a mindennapi élet során, természetes úton is képződnek szervezetünkben, azonban elősegítik és felgyorsíthatják képződésüket az olyan folyamatok, mint pl. a dohányzás és a stressz. A dohányzás miatti rossz oxigén- és tápanyagellátás, valamint a haj genomja elleni támadások fénytelenné, törékennyé teszik hajat, siettetik öregedését. Ha a hajgyökerek tápanyagellátása elégtelenné válik, a hajban egyre kevesebb lesz a pigment, a haj tónustalan, fénytelen lesz, töredezetté válik, és intenzívebbé válik az őszülés.
 

Még mindig nem késő letenni rossz szokásodról, mert ebben az esetben elsősorban nem az elszívott dohány mennyisége számít, hanem az, hogy mennyi ideje dohányzol! 

 

Cikk megjelent: http://www.almamag.hu/egeszseg/a-dohanyzas-kopaszit/