Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nikotin fiziológiás hatása

nikotin egy a természetben előforduló, színtelen folyadék, függőséget okozó drogként tartják számon. Leggyakoribb fogyasztási módja a cigarettázás.

A dohányzás világszerte számos súlyos betegség kialakulásáért felelős. Hatása a testre és az agyra összetett. 

article preview

A cigarettafüst több mint négyezerféle! károsító anyagot tartalmaz, azonban első számú alkotó eleme a nikotin.

A nikotin egy a természetben előforduló, színtelen folyadék, függőséget okozó drogként tartják számon. Leggyakoribb fogyasztási módja a cigarettázás.

A dohányzás világszerte számos súlyos betegség kialakulásáért felelős. Hatása a testre és az agyra összetett. 

 

 

A cigarettát meggyújtva a nikotin elpárolog, és a füst apró cseppecskéihez kapcsolódik. A testben a légutakból hamar felszívódva 10-15 másodperc alatt éri el az agyat. Hatását a központi idegrendszerben fejti ki.

 

A dohány  aktív hatóanyagainak bevitele a levelek meggyújtásakor keletkező gázok beszívásával történik. A tüdőben található alveolárisokon keresztül felszívódó anyagok így gyorsan és hatékonyan kerülnek a véráramba.

 

A beszívott anyagok az idegvégződésekben kémiai reakciókat indítanak be. A kolinerg receptorokat gyakran befolyásolja a dohányzó szervezetében is jelen levő neurotranszmitter, az acetilkolin. Az acetilkolin és a nikotin kémiai hasonlósága lehetővé teszi, hogy a nikotin is ugyanilyen hatással legyen a receptorra. Ezek a nikotin acetilkolin receptorok a központi idegrendszerben és a vázizomzat ideg-izom találkozásánál találhatók; tevékenységük növeli a pulzusszámot és az éberséget, valamint javítják a reakcióidőt. A gyógyszertani és viselkedéses folyamatok, melyek szerepet játszanak a dohányzás szenvedéllyé válásában, hasonlóak azokhoz a folyamatokhoz, melyek más drogok szenvedéllyé válását befolyásolják.

A nikotin ugyanazokra az érzékeny területekre (receptorokra) hat az agyban, mint a kokain vagy a heroin, fokozza a dopamin nevű, az ingerület átvitelt befolyásoló anyag elválasztását. Ezen anyag felszabadulása kellemes érzés kialakulásával jár, hiszen ez a kémiai anyag felelős az agyban az öröm érzetéért.

A függőség (dependencia) azt jelenti, hogy bizonyos idő eltelte után, ha a szervezet nem jut hozzá mindennapi nikotinjához, egyénenként változó súlyosságú, kellemetlen tünetek kialakulásával "válaszol". Ezek lehetnek:

  • Étvágy növekedés 
  • Súlynövekedés 
  • Álmatlanság 
  • Ingerlékenység 
  • Depresszió

Mindezek a kellemetlen tünetek megnehezítik a dohányzás abbahagyását, azonban ma már számtalan segítség áll rendelkezésre azok számára, akik szeretnének megszabadulni a függőségtől, melyek megkönnyítik a teljes leszokási folyamatot.

 

Ha segítségre van szükséged a leszokáshoz keress bizalommal:
Tel.: +36/70 3333 673

facebook.jpeg