Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elektromos cigaretta: káros vagy sem?

Az „e-cigi” a dohányosok megmentője, vagy még a hagyományos füstölésnél is károsabb? Lerántjuk a leplet!

article preview

Az „e-cigi” a dohányosok megmentője, vagy még a hagyományos füstölésnél is károsabb? Lerántjuk a leplet!

 

Ellentmondásos tanulmányok jelentek meg mostanában az elektromos cigaretta kapcsán. A különböző patronokkal felszerelhető e-cigi egyes szakértők szerint jó módja a leszokásnak, mások károsabbnak tartják a hagyományos dohánynál. 

Akik kitalálták, s persze el szeretnék adni, azt mondják, az elektromos cigaretta a dohányzás bizonyítottan legjobb alternatívája, amely hasonlóan néz ki, és működik, mint az igazi cigi. Műanyagból van, akkumulátor működteti, az eleje vörösen izzik, cserélhető patronjából nikotint párologtat füstfelhő formájában.

e-cigi2.jpg

 

Azonban az elektronikus cigi hatása az egészségre eddig még tisztázatlan!

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság közölése alapján az elektronikus cigaretta hatása az egészségre még nem tisztázott, ám annak károsító elemeire több nemzetközi szervezet is felhívta már a fogyasztók figyelmét.

2009-ben az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) az e-cigaretták tesztelése során olyan anyagokat talált, amelyek a hagyományos dohányt tartalmazó cigarettában és annak égése során keletkező anyagok között is megtalálhatóak, illetve számos olyan termékben volt kimutatható a nikotin, amelyről a forgalmazók azt állították, hogy nikotinmentes. Lényegében tehát az e-cigi során a szervezetbe jutott káros anyagok összetétele csak kevésben tér el a hagyományos dohányzás alkalmával beszívott káros anyagoktól. Azonban az FDA csak két vezető cigarettagyártó termékeit tesztelte.

További problémát jelent, hogy nem ismeretes, mennyi nikotint tartalmaz az e-cigaretta pontosan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2008-ban kijelentette, hogy nem támogatja az elektronikus cigaretta, mint dohányzás leszokást támogató eszköz legális forgalmazását és felszólította a kereskedőket, hogy távolítsanak el minden olyan reklámanyagukon szereplő megjegyzést, amelyben arra utalnak, hogy a WHO az e-cigaretta használatát biztonságosnak találta.

 

Tavaly betiltották

respiratory_system_blog.gifHazánkban a termék elektromos jellemzőivel kapcsolatban az Egészségügyi Minőségfejlesztési és Kórháztechnikai Intézet (EMKI) állított ki igazolást amely azonban csak a műszaki megfelelőségre vonatkozik! Az Országos Tisztifőorvos hivatkozva az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményére, valamint arra a tényre, hogy az eszköz egyetlen kedvező hatása sem bizonyított és a nikotintartalma pontosan nem ismert, a termék forgalmazásának betiltását rendelte el 2011 májusában. Ennek ellenére az e‐cigaretta használata – köszönhetően az interneten keresztüli forgalmazásának – egyre elterjedtebb a hazai dohányosok körében is.

 

Abban azonban tökéletesen igazat adunk, hogy a vásárlóknak oda kell figyelni, hol szerzik be termékeiket. Bizonytalan eredetű, bevizsgálatlan terméket nem ajánlatos vásárolni, hiszen a dohányzás elhagyásával éppen a káros anyagokat szeretnénk csökkenteni. Ha már ezt az alternatívát választják, nézzenek utána a bevizsgálást igazoló dokumentációknak, mivel ha valóban bevizsgált termékről van szó, az bármely bemutatóteremben megtekinthető, illetve kérés alapján kötelesek azt megmutatni a vásárlónak. Amire még figyelni kell: az interneten használt TUV jelzés nem azonos a TÜV-SÜD-KERMI intézetével.

 

A tüdőgyógyász véleménye

Dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvos, így nyilatkozott az elektromos cigarettáról - mely véleményem szerint a legközelebb áll a valósághoz:

 

Az elektromos cigarettázás kevésbé veszélyes, mint a hagyományos cigarettázás, mivel abban sokkal kevesebb káros anyag van. A cigarettafüstben van 4000 különböző vegyület, különböző molekula, amelyek közül nagyon sok a rákkeltő és nagyon sok a gyulladáskeltő anyag. A propilen glycol, ami az elektromos cigarettában van az nem egy olyan anyag, ami természetes belégzésre készült, de semmilyen alkohol sem arra való, hogy belélegezzük. Ez érvényes nemcsak a propilen glycolra, hanem arra is, ha a pálinkának az illatát vagy szagát szívjuk be, ha a tiszta szesznek, a kölninek vagy arcszesznek az illatát szívjuk be.

 

Én egy asztmás orvos vagyok, ha nekem bizonyos parfümöket kell belélegeznem vagy bizonyos alkoholos sprayket, akkor az engem megköhögtet. Tehát nem a hörgőkbe való a propilen glycol sem. Az elektromos cigarettánál nem azt nézzük, hogy a propilen glycol egészséges vagy egészségtelen. Az elektromos cigarettát arra használják, illetve arra ajánljuk, hogyha valaki nem bírja ki cigarettázás nélkül, a kezét, a száját el kell foglalni és megbolondulna, ha nem gyújthatna rá, akkor inkább az elektromos cigarettába szívjon bele.

 

Nem segít a leszokásban

Ezzel ugye nem szennyezi a környezetét, nem teszi ki a cigarettafüst által okozott passzív dohányzás ártalmainak a környezetét. Ugyanakkor valószínűleg önmagának is sokkal kevesebbet árt azzal, hogy propilen glycol oldatot lélegzik be, minthogy bizonyítottan rákkeltő anyagokat. Tehát a propilen glycol nem tartjuk egészségesnek, de sokkal kevésbé veszélyes, mint az a 4000 idegen anyag, ami a cigarettafüstben megtalálható.

 

Magát az elektromos cigarettát nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy leszokást segítő módszer legyen! Esetleg abban az esetben, ha valakinek a kezét kell, hogy elfoglalja és nem tud egyszerre küzdeni a nikotinfüggőséggel ill. azzal a megszokással, hogy rá kell gyújtania. De csakis rövid távon javasoljuk az elektromos cigarettát, amíg a drogmegvonási (nikotinmegvonási) tünetek elmúlnak és utána nekiláthat annak is, hogy a kezét tegye szabaddá, és ne egy cigarettaszerű eszközhöz ragaszkodjon.

 

'Forrás: Videoklinika