Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fertőző is lehet a cigaretta?

cigaretta egészségkárosító hatásával foglalkozó cikkek szinte mindegyike azzal kezdődik, hogy az aktív és passzív dohányosok körében milyen magas a légzőszervi megbetegedések kockázata, s hogy gyengül az immunrendszer. Arról viszont senki nem beszél, hogy a cigaretta fertőzések forrása is lehet. 

article preview

Százával hemzsegnek benne a különböző mikrobák, köztük számos kórokozó - derül ki egy amerikai tanulmányból.

A cigaretta egészségkárosító hatásával foglalkozó cikkek szinte mindegyike azzal kezdődik, hogy az aktív és passzív dohányosok körében milyen magas a légzőszervi megbetegedések kockázata, s hogy gyengül az immunrendszer. Arról viszont senki nem beszél, hogy a cigaretta fertőzések forrása is lehet. Ha a dohányban található mikrobák életképesek, - amit még nem bizonyítottak - a cigaretta kézbe vagy szájba vétele elég lehet egy fertőzés összeszedésére.

 

Az elképzelés, hogy a dohány életképes csírákat tartalmaz, azonban nem pusztán feltételezés. Számos kutatócsoport tenyésztett már ki laboratóriumban, táptalajon baktériumokat dohányról. Ezekben a korábbi vizsgálatokban azonban csupán egy-két fajt kerestek és vizsgáltak.

 

no_smoking_4.jpg

 

A legfrissebb tanulmányban az az újdonság, hogy a cigarettába csomagolt dohányban található összes baktérium genetikai anyagát tesztelték. Steril körülmények között felnyitották a cigarettákat, majd a dohányon egy sor vizsgálatot végeztek el. Például izolálták az örökítőanyagot, majd kinyerték belőle a 16S régióként ismert hosszú, fajspecifikus DNS-szakaszokat. Ezeket a genetikai szegmenseket aztán ismert baktériumfajok 16S-szakaszaival hasonlították össze. Közel 800 különböző baktériumfaj 16S-szakaszával vetették össze a genetikai mintákat, és több száz egyezést találtak a négy leggyakrabban szívott ismert cigarettamárka tesztelt mintáiban.

 

Nemrégiben közzétették a vizsgálataik során azonosított baktériumok listáját, amely a dohányban leggyakrabban található fajokat adja meg. Ezek közé tartozik a Campylobacter, mely élelmiszer-fertőzést és Guillain-Barre-szindrómát okozhat (gyomorrontásszerű tünetekkel járó, fertőzést követő, idegeket érintő gyulladásos megbetegedés); a Clostridium, mely ételmérgezést okozhat; a Corynebacterium, mely tüdőgyulladás és egyéb betegségek kiváltásában vehet részt; az ismert E.coli, a Klebsiella, a Pseudomonas aeruginosa és a Stenotrophomonas maltophilia, melyek nem csupán a tüdőgyulladással hozhatók kapcsolatba, de húgyúti fertőzésekkel is, és számos Staphylococcus-faj, melyek a gyakori és súlyos kórházi fertőzések hátterében állhatnak.

 

Az egyelőre nem világos, hogyan képesek egyes kórokozók túlélni a dohányzás közben fellépő hőhatást; valószínűleg nem a cigaretta hegyében élnek, amely forró, hanem más részeiben, amelyek hűvösebbek maradnak. Az el nem égett részeken átgomolygó füst esetleg átviheti a mikrobacsírákat is a szervezetbe.

 

Korai lenne kijelenteni, hogy ezek miatt a kórokozók miatt betegesebbek az aktív és a passzív dohányosok egyaránt, de az bizonyos, hogy a dohányzók légutaiban több baktériummal és gyakoribb bakteriális fertőzésekkel találkozunk. Továbbá az sem kizárható, hogy a daganatos betegségek magasabb számáért is részben a mikrobák okozta állandó gyulladás lehet felelős.

 

A kutatók a jövőben azt szeretnék kideríteni, mely dohánytípusokban található legnagyobb valószínűséggel életképes csíra, és azt is, hogy ezek vajon tényleg bekerülnek-e a szervezetbe akár a dohányzás során, akár az el nem égett dohány szájba kerülése révén.

 

Cikk megjelent: http://www.almamag.hu/egeszseg/fertozo-is-lehet-a-cigaretta/