Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi is valójában a függőség? I.

Amikor szenvedélybetegségekről beszélünk sokaknak az alkohol, cigaretta, drog jut eszébe. Azonban ezeken kívül még számos más függőség is felütötte a fejét, amelyeket mai világunk hozott létre. Ilyenek a tv-és internetfüggőség, a játékszenvedély, a különböző evési zavarok, a pornófüggőség, a pénz hajszolása, és még sorolhatnánk...

article preview

Amikor szenvedélybetegségekről beszélünk sokaknak az alkohol, cigaretta, drog jut eszébe. Azonban ezeken kívül még számos más függőség is felütötte a fejét, amelyeket mai világunk hozott létre. Ilyenek a tv-és internetfüggőség, a játékszenvedély, a különböző evési zavarok, a pornófüggőség, a pénz hajszolása, és még sorolhatnánk tovább, hiszen számtalan formája létezik már ezeknek a romlott vágyaknak.

 

Hétköznapi szóhasználatban a függőség szót a ragaszkodás, hozzászokás, szükséglet értelemben használjuk. A függőség jelenségének önmagában nincs pozitív, vagy negatív értéke, jelentését a kontextus adja, például a függőség egy csecsemő számára a túlélést teszi lehetővé. Amennyiben az érett függőségbe való eljutás sérül, kóros függőségi állapotok (szenvedélybetegségek, addikciók), illetve kóros függetlenségi állapotok (viselkedési zavarok) alakulnak ki.

2875.jpg

 

A szenvedélybetegség (addikció vagy kóros szenvedély) egy leküzdhetetlen, rendszeresen visszatérő szükségérzet valami iránt, melytől megkönnyebbülést, a problémák háttérbe szorulását, az örömérzet fokozódását várja el használója. A fizikai függés kialakulását jelzik a szer megvonását követő testi tünetek. Egy idő elteltével pedig kialakul a lelki függés, az adott szenvedélyhez való feltétlen ragaszkodás.

 

A függőség átrendezi agyunk idegsejthálózatát

A függőség kialakulásában részt vevő központi agyterületek a jutalmazó rendszer részei. Rendkívül ősi agyterületekről van szó, amelyek már a rágcsálóknál is megtalálhatók. Ha jutalomértékű élmény éri az agyat, dopamin, vagy ahogy a köznyelv használja: boldogsághormon szabadul fel. A jutalom lehet kémiai anyag (étel, kávé, alkohol, cukor, drog, cigaretta vegyületei), de a viselkedési szenvedélybetegségek (internetfüggés, szexfüggés, játékszenvedély) esetén is a jutalomközpont aktiválódásáról van szó.

A boldogság utáni vágyakozás megismételteti velünk a jutalmazó rendszert aktiváló cselekvést, ami párhuzamosan az idegi szinapszisok átrendeződéséhez vezet. A „drogkereső” viselkedésben részt vevő szinapszisok megerősödnek, és 'beégnek' az idegsejt-hálózatba. Ha ez a beíródás megtörtént, mivel nagyon erős emléknyomról van szó, nehéz kitörölni, inkább csak elfojtani lehet. Ezért is nagyon fontos a megelőzés. Kokainfogyasztókról például tudjuk, hogy még húsz évvel az utolsó szerhasználat után is, ha droghasználókról szóló videót mutatunk nekik, szinte elviselhetetlen sóvárgási roham tör rájuk.

Az agyi jutalmazó központ azonban mindenkinél más: van, akinek több jutalomra van szüksége, más kevesebbel is beéri. Az, hogy kinél milyen függőség alakul ki, nagy részben a környezet hatása. Van, aki rátalál a drogokra, míg egy jobban szocializált környezetben felnőtt ember lehet, hogy az extrém sportokban találja meg ugyanazt az eufóriát.

 

Különösen veszélyes a szerhasználat 21 éves kor alatt

smoking-teens-590x295.jpg

 

A függőség kialakulásában ugyancsak meghatározó agyterület a homloklebenyben található prerrontális kéreg, amely felügyeletet gyakorol ősi, ösztönös cselekedeteink felett. Nem meglepő, hogy ez az agyterület az emberben sokkal fejlettebb, mint a rágcsálókban. Az idegrendszer érése fokozatos folyamat. Míg a látókéreg gyakorlatilag kétéves korunkra kialakul, addig a kognitív kontrollért felelős terület csak 21 éves korra - ez az utoljára megérő agyi régió. A fiatalkori szerhasználat azért nagyon veszélyes, mert a belső kontrollgyakorlás ekkor még nem működik kellő hatékonysággal. Ezért van az is, hogy ha valaki 12-13 évesen szokik rá a cigire, 50% az esélye rá, hogy egy életen át dohányzik. Míg ha valaki csak 21 éves kora után lesz függő, ugyanennek a valószínűsége csak 8-10%.

 

Cikk megjelent: www.almamag.hu