Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tények és tévhitek a nikotinról

Mindenki ismeri a dohányzás veszélyeit, de mekkora szerepet játszik a nikotin a függőség kialakulásában, és tényleg ez a legkárosabb anyag a cigarettában? Ismerje meg a tévhiteket és az igaz tényeket a nikotinról!

article preview

Tévhit: a nikotin rákot okoz

Tény: a nikotinról nem bizonyították, hogy rákot okoz.
Több, mint 4000 féle más vegyület található a cigarettafüstben, ebből sokról tudjuk, hogy valóban rákot okoz. Ezek közül főként a policiklusos szénhidrogének és a nitrozaminok játszhatnak szerepet tüdő- és egyéb daganatos megbetegedésekben.

 

 

cigarette.jpgvhit: a nikotin okozza a dohányzással összefüggő betegségeket

Tény: a dohányzás köztudottan rákot okozhat, összefüggésben van a különböző szív és érrendszeri betegségekkel, valamint krónikus tüdőbetegségekkel.
A dohányfüstben megtalálható számtalan méreg javarészt felelős ezekért a hatásokért, mint a nikotin. Más szavakkal: a dohányzással összefüggő betegségek fő okozója nem a függőségért felelős nikotin, hanem a belélegzett dohányfüst.

 

 

Tévhit: a nikotin felelős a dohányzás negatív élettani hatásaiért

Tény: a cigarettában található nikotin legfőbb kedvezőtlen hatása a függőség kialakulása, ami miatt nehezebb megszabadulni a dohányzástól.
Mivel a legtöbb dohányos nikotinfüggő, így a dohányzás többi méreganyagától sem tud megszabadulni. Ezek a további méreganyagok felelősek az egészségügyi problémák kialakulásáért, nem pedig a nikotin.

 

 

Tévhit: a nikotin sárga foltokat hagy az ujjakon és a fogakon

Tény: nem a nikotin, hanem a kátrány felelős a csúnya sárgás-barna foltokért.
 

 

Tévhit: a nikotin egy mesterséges anyag

Tény: a nikotin egy természetben létező anyag, amely a dohány növényből származik.
A legtöbb nikotin a Nicotiana tobacum nevű növényből származik, de 66 más fajta növény is tartalmazza ezt az anyagot. Kémiailag az alkaloidok csoportjába tartozik.

 

 

Tévhit: a dohányzás elhagyása elhízáshoz vezet

Tény: a cigaretta nikotint tartalmaz, ami stimulánsként hat. Csökkenti az étvágyat és fokozza az anyagcserét.
Ha elmaradnak ezek a hatások, nem is kell többet enni, a szervezet ugyanabból a táplálékmennyiségből kevesebbet fog égetni és többet raktároz. Továbbá a cigarettázás elhagyásával a leszokóban lévő dohányos "nem tud mit kezdeni a kezeivel" - hogy elfoglaltságot biztosítson kezeinek, szájának, rágyújtás helyett nassol. Ezt hívják pótcselekvésnek.
Igaz, hogy a legtöbb dohányos a leszokás alkalmával felszed néhány kilót, azonban ez a testsúlynövekedés általában nem több 2-3 kg-nál.

 

 

Így tehát, ez nem lehet kifogás, mivel ez a folyamat átmeneti, míg a szervezet átáll egy másik egyensúlyra. Ráadásul, mindezek tudatában, ha valaki odafigyel magára és a táplálkozására egy dekát sem fog hízni!

 

Cikk megjelent: http://www.almamag.hu/egeszseg/tenyek-es-tevhitek-a-nikotinrol/