Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Miért szoknak vissza évekig tartó nemdohányzás után?

Bizonyára nem csak az én fejemben fordul meg ez a kérdés. Mindenki találkozott már olyan ismerőssel aki meg tudja erősíteni ezt a feltevést. A kérdés most nem az, hogy van-e olyan volt dohányos aki visszaszokott... hanem az, hogy évekig tartó füstmentesség után MIÉRT??? Hasonló bejegyzések itt->>>

article preview

 

Mivel sok emberrel találkozom munkám során, számos alkalommal találkoztam a helyzettel. A "2-3 hét vagy hónap után szoktam vissza" még könnyen magyarázható, mivel itt még közelebb áll a dohányzás szokásához, mint a nemdohányzó életmódhoz. Nemrég még cigivel kezelte a stresszhelyzeteket, "adott magának munkaközi pihenőt" vagy "javított a hangulatán" egy társasági összejövetelen. Ez a gyakorlás fázisa, amikor szoknia kell az új életmódot, és ez bizony odafigyeléssel jár. 

large--531.jpgAmi inkább elkeserített, a "2-3 ÉV után rágyújtottam", vagy ami még rosszabb "5-7 ÉV nemdohányzás után szoktam vissza"
Atyaég! Ennyi idő után mégis miért? Azt ne mond, hogy kívántad a cigit 5 vagy 7 füstmentes év után, és olyan szörnyű volt az elvonási tünet. hogy rá kellett gyújtanod?!!?
Persze, hogy nem. Sőt! A legtöbb esetben, aminek fültanúja voltam, épp egy túl jó hangulat volt a a kiváltója.

Sokáig nem hagyott nyugodni a kérdés, de azt hiszem rájöttem a titok nyitjára.
Még jó, hogy nem hagyott nyugodni. Én is ugyanebben a hajóban evezek. Nekem 8 éve eszembe se jut rágyújtani. De ezek szerint ez velem is bármikor megtörténhet??? Nagyon nem akarom! De akkor 8 évig mégis miért nem történt meg velem?!?! 

Arra a következtetésre jutottam, hogy velem azért nem történt meg, mert annyiszor elmondom egy héten, hogy "nem szabad soha egy slukkot sem, mert visszaszoksz", hogy az agyam mélyen rögzítette a tudatalattiban ezt az információt, és fel sem merül. Másrészt, - és ez vezetett a megoldókulcshoz- mindig találkozom olyan emberekkel, akik már nagyon-nagyon régóta dohányoznak és sokat, és nagyon-nagyon szeretnének már megszabadulni tőle, és tényleg látom rajtuk a kínt, a vágyat, a csalódottságot és a félelmeket, hogy ÉN?, MÉG 1X? EBBE A HELYZETBE? Na neeeem! Én még egyszer ebbe a helyzetbe biztos nem fogok kerülni, legalábbis amíg józan az eszem, biztos. Persze soha nem lehet tudni, mert "aki egyszer dohányos volt mindig is az lesz". Ez annyit tesz, hogy szüneteltetni tudjuk egy életre, de végleg letenni nem. Így egy slukk cigarettával bármikor újraaktiválhatjuk a bennünk lévő információt. 
Ráadásul pont az az egy szál, az első, nem is esik jól. Olyan mintha a leges legelső lenne. Akkor meg mi értelme?

Tehát a következtetés: én folyamatosan EMLÉKEZTETEM MAGAM a tényekre, erősítenek a dohányosok, akik még most próbálnak szabadulni tőle, sokszor mesélem el az én történetem, és ezért NEM FELEJTEK.

A legtöbben egy idő után elfelejtik mennyire vágytak már arra, hogy a cigaretta ne szerepeljen a napi teendők listáján. Amíg friss az új élet érezhető a különbség, az idő múlásával azonban homályba merül. Elfelejti mennyire büszke volt a füstmentes napokra és magára, hogy végre sikerült! ...mennyire büszke volt rá a családja, a gyerekei. Elfelejti mennyivel kényelmetlenebb volt az élet dohányosként. Elfelejti a motivációkat, amiért szeretne cigi nélkül élni. Mint egy kisgyerek, aki megkapta amire vágyott, de elfelejti megbecsülni. Természetes lesz az állapot, elmúlik az újdonság varázsa. Elmúlik az aggodalom a visszaszokástól, túl erősnek érzi magát és úgy gondolja évek múlva már nem számít egy szál cigaretta.

Ha neked már sikerült EMLÉKEZZ és NE FELEJTSD EL SOHA.
Ha úgy érzed segítségre van szükséged a leszokáshoz, keress bizalommal!

Hasonló bejegyzéseket itt találsz->>>

 

Tel.: +36/70 333 3673

facebook.jpeg